Kystdramaer stævner ud
Podcast-projektet “GENFORTALT - Nordjylland” om de, der boede langs 1800-tallets nordjyske kyster ligger nu klar. Gennem 5 episoder bliver lytteren taget med på en tidsrejse i selskab med kække kapere, kværulerende kommandanter og kontante kvinder - og ikke mindst i selskab med nogle af Nordjyllands fremmeste eksperter på tiden. Projektet er støttet af KulturKANten, og er et samarbejde mellem podcast-gruppen Genfortalt Podcast og to nordjyske museer.
I det seneste halve år har folkene bag Genfortalt Podcast været på lidt af en tidsrejse. I selskab med eksperter fra Nordjyllands Kystmuseum og Læsø Museum, har de, som en del af projektet GENFORTALT - Nordjylland, været på jagt i de gamle kilder for at kunne genfortælle nogle af de gribende historier, der ligger gemt om de mennesker, der klarede sig på den dengang så barske nordjyske kyst lige omkring Englandskrigen i 1807-1814.
Med virkemidler fra filmens verden, med nordjyske stemmer og ikke mindst med hjælp fra naturens egne lyde, har projektgruppen skabt en sammenhængende fortælling i fem episoder om menneskeskæbner, magt og medmenneskelighed i en dramatisk periode i Nordjyllands kysthistorie: Tiden med tusindvis af strandinger i 1700-1800-tallet.
Gennem fortællingerne om kampen mod naturens kræfter, pirater, korruption, gæstfrihed overfor fremmede, om fællesskab og sammenhold er det samtidig seriens ambition at pirke til lytterens refleksionen over nutidige temaer som klimaforandringer og immigration - samt til nysgerrigheden efter at besøge de steder, som podcastserien fortæller om.
Derfor er alle afsnit også forsynet med tekster, der både fortæller om kilderne bag fortællingerne, så lytteren selv kan faktatjekke, og med forslag til, hvor man også i dag kan finde sporene efter de mennesker, episoderne beretter om. Her der særligt fokus på Skagen, Sæby og Læsø - men også øen Merdø i Norge indgår.
- Det har været dybt fascinerende at dykke ned i de mange historiske skæbner her på den nordjyske kyst og at få lov at tale med nogle af de eksperter her i området, der ved allermest om den tid og de både små og store dramaer, der udspillede sig dengang. Og jo længere, vi er dykket ned, desto flere historier, har vi fundet, som vi gerne ville genfortælle. Så det har været svært at vælge, fortæller folkene bag Genfortalt Podcast, og fortsætter: Nu håber vi, at der er rigtig mange, der får lyst til at genopdage historien fra deres eget område, men også at folk udefra vil få lyst til at komme på besøg, når de har hørt serien.
Hos Nordjyllands Kystmuseum håber direktør Henrik Gjøde Nielsen, at den nye podcast-serie kan vække interesse for de mange fascinerende skæbner, som den nordjyske kysthistorie gemmer på:
- Nordjylland Genfortalt er også Nordjylland Genopdaget. I museumsbranchen hører man ofte bemærkninger om, at dén historie kendte jeg ikke eller at dén historie havde jeg helt glemt. Det bliver der for en dels vedkommende rådet bod på med dette projekt. Historien er der nemlig altid. Det er bare ikke altid, at vi er opmærksomme på den. Med Nordjylland Genfortalt formidler vi de store og de små historier på en måde, så selv den kendte historie bliver en ny oplevelse. Centralt i fortællingerne står også det, som vi på Nordjyllands Kystmuseum har defineret som vores dna´er, nemlig Kysthistorie og Skæbner. Og vi behøver ikke opfinde nye kysthistorier eller nye skæbner. De skal bare genfortælles. Så det gør vi med Nordjylland Genfortalt.
Hele podcast-serien GENFORTALT - Nordjylland kan findes via Apple Podcast, Spotify samt Kystmuseet.dk
OM PARTNERNE BAG "Genfortalt-Nordjylland"
Nordjyllands Kystmuseum, Frederikshavns Kommune
Tematisk dækker Nordjyllands Kystmuseum hele den nordjyske kyst og dermed otte ud af de 11 nordjyske kommuner. Museet har en stærk marinarkæologisk afdeling og dermed tung faglig viden om projektets tematikker. Forskningsmedarbejderne Jan Hammer Larsen og Jens Thidemann deltager som eksperter i episoderne. Fra museet består projektgruppen af Maria Groes Eldh og Henrik Gjøde Nielsen.
Læsø Museum, Læsø Kommune
Museets fagmedarbejder besidder en høj grad af viden om projektets tematikker og kan bidrage med væsentligt fagligt input til projektets gennemførelse, herunder viden om de historiske strandinger, kilder samt genstande, der kan belyse projektets emner. Fra Læsø Museum har museumsdirektør Simon Kyhn-Madsen og Lili Jepsen været ressourcepersoner i samarbejdet.
Genfortalt Podcast
Genfortalt Podcast (tidligere KaRe) er et samarbejde mellem Kile Kommunikation (Rebekka Johanne Knudsen) og dk fiction (Katrine Hartmann). Katrine Hartmann stammer fra Skagen og har derfor en særlig passion for de nordjyske fortællinger.
Tidspunkt:
Sted: Nyheder