Tuneventyret i Skagen
Månedens historie i januar handler om det store tuneventyr i Skagen - dengang da auktionshallen var fyldt med tunfisk og det blev en værdifuld industri for Skagboerne.
Spiser du fisk? Så har du helt sikkert en dåse tun i køkkenskabet. Tun, enten i vand eller olie, er noget af de konservesvarer, som vi danskere køber mest af. Men faktisk er det ret nyt, at vi spiser tun i Danmark. Omkring 1915-20 begyndte der at dukke tun op i danske farvande. De gik bl.a. i fiskernes bundgarn, og da vi ikke spiste fisken herhjemme, blev fangsten solgt til Sverige og Norge. Mængden af tunfisk steg og dermed også interessen for et egentligt tunfiskeri. Der blev i Skagen etableret flere hermetikfabrikker. Tun på dåse, men også makrel i tomat, blev en eksportvare. I Skagen blev det især i 1950erne, en stor del af fiskernes indtægt. Tunen er en kæmpe fisk, den kan blive 3 meter lang, og veje 500 kg. Der var penge at tjene, mange penge. Men det er ikke så ligetil at fange en fisk i den størrelse, så derfor blev afprøvet mange forskellige fangstmetoder. Helt ufarligt var det heller ikke at hale de store fisk i land. Først i 1960'erne sluttede tun-eventyret, for fisken forsvandt fra vore farvande. Forskerne ved ikke hvorfor den forsvandt, og heller ikke hvorfor den nu er tilbage.
Månedens historie i januar fortæller om dengang tun fyldte hele auktionshallen i Skagen. Arrangementet er gratis for museets gæster.
Tidspunkt: 13:00-13:30
Sted: Skagen